Cena toplotne črpalke – odločilni faktor za nakup?

Cena toplotne črpalke za hišo je kar velik finančni zalogaj. Za enostanovanjsko hišo se giblje med 4.000 in 8.000 €. Prišteti je treba še stroške montaže in povezave z ogrevalnim sistemom, osnovna cena toplotne črpalke pa je odvisna tudi od moči naprave in izbrane tehnologije.

Kaj odloča o tem kakšna je cena toplotne črpalke ?

Cena toplotne črpalke je v sorazmerju s kvaliteto izbrane naprave, tehnologijo izvedbe ter izbranega vira toplote. Dvigujejo jo lahko še stroški montaže in zagona, instalacije in dovoljenja. Novejše toplotne črpalke večinoma delujejo samodejno, nastavite jih le ob zagonu, kasnejše upravljanje ni potrebno. Vir toplote je lahko zrak, zemlja ali voda. Cenik toplotnih črpalk pripravijo posamezni ponudniki, odvisno od vrste naprav, nabavne cene, vključene montaže in kasnejšega vzdrževanja. Pri izbranem ponudniku povprašajte za cenik toplotnih črpalk.

Razlogi za nakup toplotne črpalke

Za ogrevanje prostorov lahko izkoristite različne vire toplote, izbrati pa je smiselno takšnega, ki izpolnjuje vse zahteve uporabnika in objekta. Za lažje odločanje se posvetujte s strokovnjakom, skrbno preglejte ponudnikov cenik toplotnih črpalk in nato preudarno izberite sebi najbolj primerno. Toplotna črpalka obljublja povrnitev investicije v prihranku na dolgi rok, varčevanje z elektriko in nizke stroške vzdrževanja, še najbolj pa bi nas prepričala ugodna cena toplotne črpalke, zato je vsekakor pomembno katero vrsto in ponudnika izberemo.

Toplotna črpalka zrak voda: cena in prednosti

Toplotna črpalka zrak voda: cena je zelo ugodna, saj za vir toplote uporablja vodo podtalnico. Je najcenejša vrsta toplotnih črpalk, tudi zaradi enostavne in hitre montaže in je hkrati med najbolj ekološkimi in varčnimi. Omogoča ogrevanje tudi pri zunanji temperaturi do -20°C ob polovični porabi elektrike za delovanje. Cena toplotne črpalke zrak voda je nižja tudi zato, ker so vsi deli naprave lahko dostopni za kasnejše vzdrževanje. Cena toplotne črpalke – torej cena toplotne črpalke zrak voda – se lahko razlikuje od ponudnika do ponudnika, zato skrbno preverite vsak cenik toplotnih črpalk! Za dodatne informacije se lahko obrnete na www.Iblo.si.

Toplotna črpalka zrak zrak: cena in prednosti

Druga različica je toplotna črpalka zrak zrak: cena takšne toplotne črpalke, ki za vir toplote uporablja okoliški zrak, prav tako omogoča občuten investicijski prihranek. Za montažo namreč gradbena dela niso potrebna, ne potrebujete pa posebne dokumentacije in dovoljenj, zato je končna izvedba sistema ogrevanja cenejša. Če ste se odločili za ogrevanje s toplotno črpalko in je za vas prava rešitev toplotna črpalka zrak zrak, cena pa se vam zdi previsoka, preverite tudi morebitne možnosti subvencije Eko sklada.