Toplotne črpalke zrak voda – tudi v hladnem zraku je energija

Zrak je neizčrpen vir energije in je na voljo povsod, zato so toplotne črpalke zrak voda med najbolj ekološkimi in varčnimi viri pridobivanja toplote. Je pa tovrstni način ogrevanja smiselno kombinirati z drugimi viri toplote. Ko zunanje temperature zraka padejo pod 5°C, namreč večina toplotnih črpalk zrak voda izgubi določen del svoje učinkovitosti. Dodaten vir bo zagotovil zadostno količino toplote tudi v primeru izredno nizkih temperatur.

Najsodobnejše izvedbe tovrstnih toplotnih črpalk omogočajo ogrevanje tudi pri zunanji temperaturi do -20°C. Še pri tako nizki temperaturi zraka toplotna črpalka zagotavlja do 50% prihranka energije.

Toplotne črpalke zrak voda – segrevanje sanitarne vode s pomočjo zraka

Toplotna črpalka večji del toplote za svoje delovanje zajema iz okolja, iz zraka, vode ali zemlje, manjši del pa predstavlja električna energija. Toplotne črpalke zrak voda tako za pridobivanje energije, potrebne za ogrevanje vode, izkoriščajo toploto iz zraka. Sanitarna toplotna črpalka je izvedena tako, da je nameščena na grelnik vode. Ogreje lahko tudi do 1400 litrov vode na dan. Največja ekonomična prednost tovrstne toplotne črpalke je, da porabi trikrat manj električne energije kot klasični električni grelci oz. grelniki. Manj nalaganja vodnega kamna in manjše toplotne izgube v hranilniku vode in ceveh pa dosežemo s tem, da vodo segrevamo na največ 55°C.

Toplotna črpalka zrak voda lahko medtem za svoje delovanje koristi tudi toploto notranjega zraka. Primerno jo je namestiti v klet, v kateri želimo vzdrževati stalno temperaturo + 3 °C, ali na podstrešje, kjer temperatura zraka redko pade pod 0 °C.

Cena investicije v toplotne črpalke zrak voda najbolj ugodna

Cena toplotne črpalke je odvisna od različice naprave, prav vsaka pa zagotavlja znaten prihranek, zato se vam bo ta dolgoročna investicije sčasoma povrnila, hkrati pa boste naredili nekaj za okolje. Investicijsko najcenejša vrsta toplotnih črpalk so toplotne črpalke zrak voda. Ker za namestitev ni treba vrtati vrtin ali polagati horizontalnih kolektorjev, kot je to praksa pri toplotnih črpalkah zemlja/voda in voda/voda, je temu primerna tudi nižja cena. Toplotne črpalke odlikuje tudi enostavna in poceni montaža, ugodno pa je tudi kasnejše vzdrževanje, saj so vsi deli enostavno dostopni.

Razmišljajte varčno in ekološko. Odločite za toplotne črpalke zrak voda in nas obiščite.